Talesättet ”Alla vägar leder till Rom” kan appliceras även på bokbranschen. Det finns många möjligheter och sätt att ge ut sina litterära alster på. Den här texten fokuserar på just förlag och utgivare.
Förlag
Förlag eller publishers som de benämns för på engelska är företag som organiserat och systematiskt är sysselsatta med att marknadsföra och distribuera böcker direkt eller via mellanhänder. I Sverige är mellanhänderna bokhandlare, matbutiker, digitala återförsäljare såsom Adlibris och Bokus. Förlagen är alltid vinstdrivande, det vill säga en viss procent av intäkterna för varje sålt exemplar av en bok går till förlagen.
Det finns större och mindre förlag i Sverige. Drakarna (de mycket stora förlagen) är bland andra Bonnier, Liber och Norstedts. Dessa har varit starka under mycket lång tid och det råder nästan oligopol för vissa typer av böcker. Liber är exempelvis ett förlag vars läromedel toppar försäljningssiffrorna över den typen av böcker. Ägarna av dessa förlag är förmögna och det är idag svårt för uppkomlingar att på allvar konkurrera med dem om intäkter. De som jobbar på förlag har ofta goda kunskaper inom ekonomi, juridik (främst affärsrätt och upphovsrätt) samt goda ledarskapsförmågor. Inte helt oväntat återfinns många författare i dessa grupperingar. Bra förlag är insatta i hur bra en bok förväntas sälja. Förlag ger i regel aldrig ut böcker som förväntas sälja dåligt då de får mindre intäkter samt ett sämre rykte.
Utgivare
Utgivare är den juridiska eller fysiska person som är juridiskt ansvarig för bokens innehåll och försäljning. Oftast är förlagen själva utgivare. Om en författare själv ger ut sin bok utan inblandning av ett förlag kan denne antingen själv vara utgivare eller bemyndiga en annan person eller organisation att stå som utgivare. Det senare är vanligt gällande författare som skriver under pseudonym. Utgivaren ska alltid stå klara och tydligt med sitt riktiga namn i boken varför en författare som skriver under pseudonym kan utse en annan person till utgivare.