Själva utgivningen av en bok hos ett förlag följer en kedja av händelser – en process – där det färdigställa manuset omvandlas till att passa en bok. Exempelvis kan sidorna inte vara för fyllda med text eller ha för liten text. Vanliga format för en bok är A5-A6, A4 och nedåt är oftast endast lämpliga för större läroböcker och uppslagsverk. Det är ju sällan man ser någon konka med sig en bok i formatet uppslagsverk för läsning på stranden. Nej, det är mindre böcker som är behändiga där.
Idé till bok
Då det råder yttrandefrihet vilket inbegriper rätten att tänka fritt får författare planera sina egna böcker. Det finns exempel på författare som skrivit klart böcker på endast några få dagar medan andra jobbat i decennier på att finslipa sitt verk. Oftast kan livet komma emellan, det vill säga man hinner inte alltid fokusera på att skriva sina böcker. Författaren tillika polisen Martin Melin har satt i system att åka utomlands för att kunna fokusera mer på sitt skrivande.
Det finns författare som skriver helt självständigt och sedan finns det de som regelbundet tar hjälp av rutinerat folk.
Manusläsning
Förlagen får varje dag in ett antal manus som författarna vill få godkända. Vissa manus ratas direkt i inledningen av boken medan andra läses fullt ut. Inte ens det senare behöver leda till att förlagen ger ut boken. För att sprida sina chanser till att bli utgiven är det bra att vända sig till flera förlag samtidigt.
Om manuset får godkänt
Vid ett godkännande sätts huvudprocessen igång. Boken börjar marknadsföras, den trycks upp i X antal exemplar för att testa hur väl den säljer. Blir den slutsåld eller nästintill slutsåld inom en bestämd tidsram så trycks den upp i många upplagor. Förlagen håller på det juridiska ansvaret för marknaden och piratkopiering av boken försöker att upptäckas i tidigt skede så försäljningen inte sjunker.