All skönlitteratur kan på sätt och vis räknas som fantasi. Historierna är påhittade, även de som är baserade på verkliga händelser, men få skönlitterära böcker utforskar fantasins gränser så som fantasylitteraturen. Magi, underliga väsen och spännande nya världar utforskas i böcker och ibland långa sviter med mer än 20 böcker. Fantasygenren är eskapism på hög nivå men används också för att hantera stora frågor som liv och död, godhet och ondska.
J.R.R Tolkien
Tolkien anses av många vara den moderna fantasylitteraturens fader. Han är författaren till Sagan om Ringen och alla de historier som hör ihop med den värld han byggde upp i början av 1900-talet. I de tre största böckerna om Ringens brödraskap ger sig hoben Frodo ut på ett långt äventyr för att förstöra den ondskefulla Saurons ring och stoppa det stora krig som är på väg. Till sin hjälp har han flera olika karaktärer som trollkarlen Gandalf, alvprinsen Legolas och människornas rätta kung – Aragorn. Även om historien tar plats i fantasins värld så är den inspirerad av Tolkiens egen upplevelse av första världskriget och tar upp tankar om krig, fred, kärlek, liv och död.
Modern fantasy
Tolkien har inspirerat många moderna författare som skriver idag. Men fantasygenren har utvecklats och utspelar sig nu ofta i vår egen värld, eller en dystopisk framtid av densamma. Historier som The Hunger Games och Divergent är moderna fantasyhistorier som främst riktar sig till unga men som även uppskattas av vuxna, dels i bokform men även filmatiserade på stora duken. En av tidernas största teveserier är Game of Thrones, baserat på böckerna av George R.R. Martin. Historien tar plats i en medeltida, magisk värld men de politiska intrigerna hade lika gärna kunnat handla om en presidentkampanj i vår nutida värld och ett utmärkt sätt att få en inblick i hur maktspel fungerar.