Stil, flärd och sann glädje

Borde du säga upp dig och starta eget?

Du kan jobbet bättre än chefen som får dubbelt så mycket lön som du. Är det kanske dags att säga upp sig och starta eget? Det här är en ganska vanlig fråga och det finns inte ett svar som passar för alla. Det är klart att du kan få otroligt mycket glädje, energi och motivation i ditt liv av en egen verksamhet men läs vidare innan du kliver in på chefens kontor för att säga tack och adjö.

Fortsätta jobba vid sidan om din verksamhet

Innan vi ser på sakerna du måste ha koll på om du säger upp dig och startar eget så måste vi nämna att det ena inte måste utesluta det andra. Du skulle ju kunna dra igång hemifrån. Du behöver inte ens starta ett bolag. Du kan till exempel Invozio fakturera utan företag under perioden då du testar dina vingar.

Se hur du klarar av jobbet på egen hand och hur det känns att inte gå till en arbetsplats där andra liksom du slavar vidare. När du inte har någon ledning att gnälla på kanske det inte alls känns lika självklart att vara egen.

jobba vid dator
Se till att du är förberedd på det administrativa arbetet med din verksamhet

Du bör ha en hållbar affärsidé

När du har bestämt dig för att faktiskt flyga solo så är det första steget en hållbar affärsidé. Börja först när du har en väl genomarbetad affärsidé som löser ett verkligt problem eller fyller ett marknadslucka.

Ditt koncept bör stödjas av en gedigen marknadsanalys och en genomförbar affärsplan. Det är inte bara att tänka att tält på biltak är så coola och sedan börja sälja som affilitate eller med lager. Du måste vara väl förberedd och veta hur du ska driva din verksamhet.

Finansiell beredskap

Se till att du har tillräckligt med ekonomiskt stöd att falla tillbaka på. Detta inkluderar besparingar för att täcka levnadskostnader under en längre period och initiala affärskostnader. Tänk på de ekonomiska riskerna och förbered dig därefter. Var också noga med att de som berörs av din nya livsstil också är med på detta.

Inte så att andra kan bestämma för dig men det är ju viktigt för familjefriden att involverade förstår att det kan se lite annorlunda ut rent ekonomiskt under några månaders tid. Detta kan också leda till att du får ett större stöd från de närmsta.

Passion och engagemang

Att driva ditt eget företag kräver passion. Det är mer än ett jobb; det är ett åtagande som kommer att kräva din tid, energi och resurser. Detta oavsett om du ska designa en slush mugg som även kan göra glass eller om du ska bygga en hemsida och sälja annonser. Om du känner starkt för din idé kan det vara dags att utforska den vidare.

kollegor
Hur blir det med kollegor om du startar eget?

Timing för din verksamhet och produkt

Ibland är tiden helt rätt för din affärsidé. Detta kan bero på tekniska framsteg, förändringar i konsumentbeteende eller en lucka som konkurrenterna lämnat. Om du kan ditt ämne och vet precis vad som är på gång så har du rätt tajming och då kan det verkligen vara hög tid att sluta på jobbet och bli egen.

Personliga omständigheter

Ditt personliga liv kan avsevärt påverka din affärsresa. Fundera på om dina nuvarande livsförhållanden – familj, hälsa, personliga mål – överensstämmer med kraven för att starta ett företag. Intressant att notera är att det verkar som att fler mammor än pappor startar företag. Detta kan bero på att kvinnors lön påverkas negativt av att få barn.

Om du har barn på gång och känner att du skulle vilja ha en bättre situation som mamma rent ekonomiskt så kan detta vara något att tänka på. Mammatiden kan faktiskt vara den allra bästa för dig att lämna livet som anställd och starta eget bolag.

Så gör du:

Att söka autonomi och tillväxt

Om du letar efter mer kontroll över ditt arbete och potentialen för personlig och professionell tillväxt, kan starta eget företag ge det.

När du är redo för en ny utmaning

Om du befinner dig vid en punkt i din karriär där du inte längre känner dig utmanad eller nöjd kan ett eget företag återuppliva din professionella passion.

Ett personligt beslut

Att sluta sitt jobb för att starta företag är ett personligt beslut och varierar mycket från person till person. Det kräver noggrant övervägande av många faktorer, inklusive din ekonomiska situation, personliga mål, marknadsförhållanden och beredskap att möta utmaningar på affärsmarknaden.

Sök råd från mentorer, utför grundlig forskning och se till att du fattar ett välgrundat beslut. Kom ihåg att det inte bara handlar om att lämna ett jobb; det handlar om att börja ett nytt kapitel i ditt yrkesliv.